Numerička analiza mehaničkih naprezanja u kotlu transformatora : specijalistički rad - Kušmišević, Matija (M. Kušmišević, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2022)
Ovim radom je prikazano kako je uz pomoć suvremenih alata i provjerenih proračunskih metoda moguće optimirati proizvod. Kroz uvod o pojedinim sklopovima transformatora nastojala se prikazati međusobna zavisnost prilikom konstruiranja svake komponente. Naglasak je na konstrukciji kotla transformatora jer je masom i oblikom najveća komponenta željeznog dijela transformatora te prilikom životnog ciklusa podnosi najveća opterećenja. Pomoću programskog alata Catia V5 ANL je napravljena FEM analiza postojeće konstrukcije kotla prilikom najvećih opterećenja (vakumiranje i podizanje transformatora) te na osnovu tih rezultata predložen je novi dizajn. Novi dizajn je podvrgnut analizi pod istim uvjetima te su uspoređeni rezultati pokazali značajnu uštedu mase. Također, olakšana je tehnologija izrade konstrukcije zahvaljujući optimiranju oblika pojedinih konstrukcijskih elemenata. U radu su prikazane sve prednosti, ali i nedostaci alata koji koriste metodu konačnih elemenata čime je potvrđeno da je potrebno veliko inženjersko znanje i iskustvo prilikom interpretacije rezultata.