Diagnostika u održavanju elemenata signalno-sigurnosnih uređaja : specijalistički rad - Šipuš, Darko (D. Toš, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U radu je opisan princip rada ESSU i mogućnosti njegovog dijagnostičkog sustava, te su dodatno obrađeni i drugi sustavi kojima je uvelike olakšana dijagnostika vezanu uz otklanjanja uzroka neispravnosti, planiranje preventivnog održavanja, te zamjene ili rekonstrukcije istrošenih uređaja s ciljem smanjenja broja neispravnosti signalno-sigurnosnih uređaja radi povećanja efikasnost željezničkog prijevoza. U prvom dijelu rada opisana je osnova sustava je ESSU SimisW koji surađuje sa sučeljem tipa Vicos (Human-machine interface). U sklopu ESSU implementirano je dijagnostičko računalo, arhivsko računalo, računalo za snimanje i reprodukciju događaja za nadzor uređaja koji su vezani uz sigurnost prometa, te sustav Scada koji je zamišljen da preuzme na sebe sav nadzor i upravljanje nad dijelom prateće opreme uz ESSU, a koja nije direktno vezana uz sigurnost. Nakon toga slijedi opis ugrađenih uređaja, te pregled održavanja pojedinih elemenata SS uređaja na Zagreb Glavnom kolodvoru i načini njihova nadzora rada, te dijagnostike. Dane su dijagnostičke instrukcije u kojima su navedene neispravnost na pojedinim elementima uređaja, te mogući uzroci pojedinih neispravnosti i moguće korekcije pri njihovom otklanjanju. U zadnjem dijelu na konkretnom primjeru prikazan je postupak dijagnostike vezano uz korektno i preventivno održavanje na ESSU Ključne riječi: elektronički signalno-sigurnosni uređaj, održavanje, dijagnostika, dijagnostičko računalo, arhivsko računalo, računalo za snimanje i reprodukciju događaja