Uvođenje sigurnosnog operacijskog centra za zaštitu poslovanja srednje velike tvrtke : završni specijalistički rad - Hitrec, Igor (I. Hitrec, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Svrha ovoga rada jest opisati razloge i način uvođenja funkcije sigurnosnog operacijskog centra (SOC) kao centraliziranog načina nadzora i akcije prevencije i reakcije na sigurnosne događaje koji mogu ugroziti poslovanje tvrtke. Stoga je postupak opisan na primjeru zamišljene tvrtke ACME čiji poslovna i proizvodna funkcija isključivo ovisi o dostupnosti računalnih sustava kojima se upravlja sa ovim procesima i koja ima potrebu odgovoriti na suvremene rizike kibernetičke sigurnosti. Opisan je način odabira operacijskog modela SOC-a koji će odgovoriti ovome zadatku, način odabira potrebnih ljudskih resursa, tehnologije koja će zadovoljiti potrebe nadzora proizvodnje i poslovanja. Opisat će se procesi kojima će se osigurati da SOC ispunjava svoju funkciju i potom opisati način mjerenja učinkovitosti SOC-a koji mora pokazati njegovu učinkovitost i mogućnosti za stalna unaprijeđena u radu. Obzirom na poslovne zahtjeve i veličinu tvrtke u radu su prikazani razlozi odabira SOC-a koji za većinu svojih manje zahtjevnih funkcija koristi vanjske ljudske resurse a za važnije funkcije razvija ljudski potencijal unutar ACME tvrtke. Odabranom tehnologijom i sigurnosnim kontrolama ovaj SOC je osigurati kvalitetno pokrivanje svih ključnih proizvodnih i poslovnih procesa unutar tvrtke i onih koji se naslanjaju na računalne servise u oblaku. Primijenjena metodologija mjerenja učinkovitosti osigurat će i optimalno upravljanje i stalno poboljšavanje usluge koju ovako postavljen SOC pruža svojoj tvrtki.