Upravljanje distribucijskim transformatorima : specijalistički rad - Popović, Zvonimir (Z. Popović, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Energetski transformatori i vodovi su temeljni elementi distribucijskog elektroenergetskog sustava. Transformatori su električni uređaji s visokim stupnjem učinkovitosti, no unatoč tome, zbog velikog broja ugrađenih jedinica i iznosa energije koju pretvaraju s jedne naponske razine na drugu, njihovi gubici čine značajan udio u tehničkim gubicima elektroenergetskog sustava. Energetska učinkovitost jedan je od strateških ciljeva Europske Unije koji se ostvaruje donošenjem zakonskih propisa. Tako su direktivom 2009/125/EZ i uredbom 548/2014 određeni najveći dopušteni iznosi gubitaka energetskih transformatora, prema čemu se mora prilagoditi tržište Europske Unije. U razinama koje ovi zakonski propisi reguliraju, stavljaju se zahtjevi za smanjenje gubitaka praznog hoda i gubitaka tereta energetskih transformatora. Nakon 1.7.2021. na europskom tržištu moći će se nabavljati samo transformatori proizvedeni po razini 2 uredbe 548/2014 koje karakteriziraju značajna smanjenja gubitaka praznog hoda, ali i gubitaka tereta, što opet utječe na njihovu cijenu. Kroz primjere, u ovom radu prikazane su usporedbe iznosa gubitaka te isplativosti ugradnje energetskih transformatora proizvedenih po razini 1 i razini 2 u odnosu na prijašnje izvedbe transformatora. Smanjenje gubitaka u elektroenergetskom sustavu je od velikog interesa za operatora distribucijskog sustava, jer je to između ostalog pokazatelj kvalitete poslovanja. S obzirom na životni vijek energetskih transformatora koji iznosi 40 godina i više, u floti transformatora jednog distribucijskog područja nalaze se razne izvedbe energetskih transformatora, gledano prema godini proizvodnje, tipu, razini gubitaka i slično. Zbog toga je kvalitetno upravljanje flotom transformatora jedan od načina optimiziranja pogona i poslovanja operatora distribucijskog sustava čime se mogu kontrolirati gubici odnosno utjecati na njihovo smanjenje. Korištenjem suvremenijih uređaja za mjerenje i nadzor, te aplikativnih rješenja za obradu podataka u velikoj mjeri je olakšan posao analize pogonskih prilika u pojedinom dijelu elektroenergetskog sustava, temeljem čega se brže i lakše mogu donijeti kvalitetne odluke o odabiru optimalne transformatorske jedinice za pojedino mjesto ugradnje. U radu je prikazano kako strategija zamjene transformatora može utjecati na smanjenje gubitaka odnosno efikasnost pogona elektroenergetskog sustava, te su predloženi kriteriji za izradu aplikacije koje će obraditi dostupne podatke za energetske transformatore u floti distribucijskog područja. Ključne riječi: gubici električne energije, energetski učinkoviti transformatori, upravljanje flotom transformatora.