Upravljanje kontinuitetom poslovanja u kontekstu izoliranog informacijskog sustava : specijalistički rad - Račić, Ivan (I. Račić, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Rad obrađuje područje planiranja za nepredviđene okolnosti. Definira osnovne pojmove, opisuje analizu utjecaja na poslovanje, upravljanje rizicima, odgovor na incident, oporavak od katastrofe te upravljanje kontinuitetom poslovanja. Pri tome se podrazumijeva da je većina informacijskih sustava povezana s Internetom ili drugim informacijskim sustavima. Međutim, pojedine organizacije zbog sigurnosnih ili zakonskih aspekata svoga poslovanja moraju izolirati svoj informacijski sustav od drugih, manje sigurnih informacijskih sustava. Takve organizacije svoj informacijski sustav drže na vlastitoj lokaciji u vlastitom podatkovnom centru te na vlastitoj hardverskoj i softverskoj infrastrukturi, čemu je u radu posvećena posebna pažnja. Razmotreni su preduvjeti i mogućnosti oporavka izoliranog informacijskog sustava te je predloženo rješenje koje osigurava redundanciju lokacije i opreme na pričuvnoj lokaciji u pričuvnom podatkovnom centru, podržano odgovarajućim tehnologijama kojima se informatički resursi (mreža, poslužitelji i aplikacije) repliciraju s primarne na pričuvnu lokaciju u svrhu oporavka od katastrofe. Procijenjeno je i alternativno, jeftinije, rješenje koje pretpostavlja da organizacija ima vlastiti mrežni spojni put (primjerice, optički kabel) između primarne i pričuvne lokacije. Ključne riječi: planiranje za nepredviđene okolnosti, upravljanje kontinuitetom poslovanja, oporavak od katastrofe, izolirani informacijski sustav, podatkovni centar, redundancija, VMware NSX, VMware SRM, VMware Metro Storage Cluster