Metoda za određivanje praga energijskoga siromaštva temeljena na energijskim, klimatskim, socijalnim i zdravstvenim pokazateljima : doktorski rad - Robić, Slavica; Krajcar, Slavko (Zagreb : S. Robić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Energijsko je siromaštvo višedimenzionalan problem koji zbog toga zahtijeva sustavan pristup rješavanju. Definiranje pojma energijskog siromaštva i njegovog praga, na način da ono bude mjerljivo, zahtijeva analizu mnogih pokazatelja. Razumijevanje međuovisnosti pokazatelja energijskog siromaštva i njihovog utjecaja na razinu energijskog siromaštva, preduvjet su za kvalitetno osmišljavanje javnih politika za smanjenje, u konačnosti, suzbijanje energijskog siromaštva. U radu je pokazano da život u uvjetima energijskog siromaštva rezultira narušenim fizičkim i mentalnim zdravljem uz smanjene mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima zajednice. Utvrđeno je da su glavni pokazatelji energijskog siromaštva energetske karakteristike zgrada, tip i učinkovitost sustava grijanja, energetske karakteristike kućanskih uređaja, potrošnja električne i toplinske energije, geografska lokacija zgrade, udio troškova energije u ukupnom dohotku, prisustvo plijesni i propuha te nemogućnost održavanja doma adekvatno toplim i/ili hladnim. Analizom utjecaja pojedinog pokazatelja na razinu energijskog siromaštva definiran je prag energijskog siromaštva. Testirana je metoda bazirana na analitičkom hijerarhijskom procesu, pomoću koje donositelji odluka mogu analizirati situaciju te utvrditi kriterije i mjere za suzbijanje energijskog siromaštva. Prikazano istraživanje nudi rješenja primjenjiva u praksi, ali i postavlja dobar temelj za daljnja istraživanja.
Ključne riječi: energijsko siromaštvo, energijska ranjivost, energetska učinkovitost, pokazatelji, mjere za suzbijanje energijskog siromaštva, definicija i prag energijskog siromaštva
Energy poverty is a multidimensional problem which requires systematic approach. Defining energy poverty and its threshold, in a way that it can be measured, requires analysis of multiple indicators. Understanding energy poverty indicators' interdependence and their impact on the level and severity of energy poverty are preconditions for designing good public policies, and as final result, mitigating energy poverty. The research has shown that living in energy poverty results with adverse impacts on physical and mental health with decreased ability to take parti in activities within community.
It has been shown that main indicators of energy poverty are energy characteristics of the building, type and energy efficiency of heating system, energy characteristics of the household appliances, electricity and heat consumption, geographic location of the building, share of energy costs in the total household’s income, presence of mould and draft and inability to keep home adequately warm and/or cool.
The analysis of the impact of each indicator on the level of energy poverty was used to define the energy poverty threshold. The tested method is based on an analytical hierarchy process, by which decision makers can analyse the situation and determine the criteria and measures for mitigating energy poverty. The presented research offers solutions applicable in practice, but also lays a good foundation for further research.
Key words: Energy poverty, energy vulnerability, energy efficiency, indicators, measures for mitigating energy poverty, definition and threshold of energy poverty