Metoda za određivanje praga energijskoga siromaštva temeljena na energijskim, klimatskim, socijalnim i zdravstvenim pokazateljima : doktorski rad - Robić, Slavica (S. Robić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Energijsko je siromaštvo višedimenzionalan problem koji zbog toga zahtijeva sustavan pristup rješavanju. Definiranje pojma energijskog siromaštva i njegovog praga, na način da ono bude mjerljivo, zahtijeva analizu mnogih pokazatelja. Razumijevanje međuovisnosti pokazatelja energijskog siromaštva i njihovog utjecaja na razinu energijskog siromaštva, preduvjet su za kvalitetno osmišljavanje javnih politika za smanjenje, u konačnosti, suzbijanje energijskog siromaštva. U radu je pokazano da život u uvjetima energijskog siromaštva rezultira narušenim fizičkim i mentalnim zdravljem uz smanjene mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima zajednice. Utvrđeno je da su glavni pokazatelji energijskog siromaštva energetske karakteristike zgrada, tip i učinkovitost sustava grijanja, energetske karakteristike kućanskih uređaja, potrošnja električne i toplinske energije, geografska lokacija zgrade, udio troškova energije u ukupnom dohotku, prisustvo plijesni i propuha te nemogućnost održavanja doma adekvatno toplim i/ili hladnim. Analizom utjecaja pojedinog pokazatelja na razinu energijskog siromaštva definiran je prag energijskog siromaštva. Testirana je metoda bazirana na analitičkom hijerarhijskom procesu, pomoću koje donositelji odluka mogu analizirati situaciju te utvrditi kriterije i mjere za suzbijanje energijskog siromaštva. Prikazano istraživanje nudi rješenja primjenjiva u praksi, ali i postavlja dobar temelj za daljnja istraživanja. Ključne riječi: energijsko siromaštvo, energijska ranjivost, energetska učinkovitost, pokazatelji, mjere za suzbijanje energijskog siromaštva, definicija i prag energijskog siromaštva