Održavanje transformatora u hidroelektrani Vinodol : specijalistički rad - Miškulin, Luka (L. Miškulin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U specijalistikom radu su uvodno obrađena i opisana elektroenergetska postrojenja u sastavu Glavne hidroelektrane Vinodol (HE Vinodol, HE Rijeka i HE Gorski kotar) gdje su ugrađeni transformatori te njihova ulogu u sustavu. Nadalje, u radu je obrađen proces održavanja energetskih transformatora u pogonima koji su u sastavu Glavne hidroelektrane Vinodol. Dat je osvrt na zakone i pravilnike koji definiraju opseg, način i dijagnostiku na transformatorima, a iz kojeg proizlazi proces održavanja transformatora koji se primjenjuje. Obrađeni su i opisani postupci ispitivnja energetskih transformatora koji se primjenjuju na transformatore unutar pogona Glavne hidroelektrane Vinodol. Na kraju rada izdvojeno je nekoliko slučajeva kvarova na transformatorima i pripadajućoj opremi s analizom kvarova na način da su istraženi i obrađeni dostupni tehnički podatci, ispitni izvještaji i postupci na koji način su kvarovi riješeni. Ključne riječi : hidroelektrana, bloktransformator, transformator vlastite postrošnje, proces održavanja, preventivno održavanje, korektivno održavanje, postupci ispitivanja energetskih transformatora, analiza kvarova na transformatorima