Postupci zaštite od prijenosnih pogrešaka u sustavu GSM-R : specijalistički rad - Petrović, Darko (D. Petrović; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U ovom radu su obrađene tehnike zaštite od pogrešaka implementirane u globalnom mobilnom komunikacijskom sustavu za željeznice. Opisana su dva tipa blok-kodiranja, fire-kod i paritetnikod, konvolucijsko kodiranje i ispreplitanje. Predstavljene su karakteristike GSM-R sustava kroz širinu i raspodjelu frekvencijskog pojasa, tipove komunikacijskih kanala i pripadajuće tehnike zaštite od pogrešaka zajedno s parametrima za svaki tip kanala. Ključne riječi: konvolucijski kod, Viterbijev algoritam, Rayleighev kanal, Dopplerov pomak, ispreplitanje, generator polinoma, odnos signal-šum