Uspostava centra za razmjenu i analizu informacija : završni specijalistički rad - Maček, Matija (M. Maček; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Za podizanje razine spremnosti na kibernetičke napade i efikasno odgovaranje na kibernetičke incidente od iznimne je važnosti pravovremeno dobiti relevantne informacije te ih kvalitetno analizirati. U svijetu se za tu svrhu ustrojavaju centri za razmjenu i analizu informacija (engl. Information Sharing and Analysic Center – ISAC). Centar za razmjenu i analizu informacija djeluje kao povjerljivi subjekt prema tvrtkama, znanstvenim institucijama i državnim institucijama koji potiče razmjenu informacija i dobrih praksi o fizičkim i kibernetičkim prijetnjama te njihovom smanjivanju. Republika Hrvatska jedna je od malobrojnih europskih država koja nema uspostavljen niti jedan ISAC što se nameće kao prioritet u budućnosti. Međutim, uspostava ISAC-a je dosta složen proces koji zahtijeva analizu stanja, planiranje redovnog rada ISAC-a i potrebna financijska sredstva. Ključne riječi: Centar za razmjenu i analizu informacija Javno privatno partnerstvo Hrvatska