Centralizirana zaštita razgranatoga odvoda u distribucijskom elektroenergetskom sustavu korištenjem umjetnih neuronskih mreža : doktorski rad - Išlić, Marko (M. Išlić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
Ova doktorska disertacija bavi se prepoznavanjem kratkih spojeva na razgranatom odvodu u distribucijskoj mreži i to pomoću algoritma umjetne neuronske mreže koji dosad u dostupnoj literaturi nije opisan. Osim toga, za razliku od dosadašnjih rješenja zaštite ovaj sustav zaštite ima centraliziranu funkciju zaštite koja na jednom mjestu odlučuje o postojanju u mjestu kvara. Cilj ovog algoritma je prepoznati kratki spoj i dati nalog za isključenje grane na kojoj je kvar nastao od ostatka zdrave mreže. Trenutno zastupljeni sustavi zaštite takve kvarove otklanjaju uz kratkotrajne beznaponske pauze. Ako bi se spomenuti problem išao rješavati strujnim stupnjevanjem izbjegla bi se potreba za beznaponskom pauzom, ali bi vrijeme za otklanjanje kvara bilo preveliko. Za potrebe algoritma potreban je precizan i vjeran model odvoda iz kojeg se generiraju iznosi struja za potrebe učenja i ispitivanja umjetne neuronske mreže. Odabrani pokazni odvod je 34 čvorišni IEEE standardni odvod. Sve podatke o elementima modela i iznosi struja kratkog spoja za kvarove na sabirnicama su iz službenog izvještaja radne grupe IEEE PES. Iznosi struja kratkih spojeva na drugim mjestima i u drugim uvjetima koji mogu utjecati na iznose struja kratkog spoja izračunati su iz modela. U disertaciji su za modeliranje spomenutog modela korišteni MATLAB alati. Rezultati su pokazali točno djelovanje sustava zaštite za dovoljno velik broj testiranih slučajeva. U prvim poglavljima objašnjeni su pojmovi iz naslova disertacije, opis problema i dosad korištene sustave zaštite. U sljedećim poglavljima objašnjen je predloženi algoritam te promjene u arhitekturi sustava zaštite s razmatranjima svakog elementa tog novog sustava. U završnim poglavljima prikazani su i diskutirani uspješni rezultati. Ključne riječi: umjetna neuronska mreža, zaštita; distribucijska mreža, klasifikacija, Backpropagation; IEEE; 34 čvorišta; razgranata mreža; nadstrujna zaštita; zaštita odvoda