Načela, provedba i revizija opće uredbe o zaštiti podataka u manjim tvrtkama : završni specijalistički rad - Novačić, Hrvoje (H. Novačić; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2021)
U prva četiri poglavlja rada objašnjeni su različiti aspekti Opće uredbe o zaštiti podataka: pravni, poslovni, geopolitički i tehnički. Uredba je postala društveni fenomen i zato ju je potrebno analizirati iz raznih aspekata. Pod pravnim aspektima dan je povijesni pregled pravnih preteča Uredbe, ukratko analizirana strukture Uredbe, objašnjeni neki specifični pojmovi Uredbe te prikazane obveze i ovlasti pravnih sudionika Uredbe. U poglavljima 2. do 3. objašnjeni su poslovni i geopolitički aspekti Uredbe kroz prikaz odnosa Uredbe prema ostalim aktualnim uredbama i direktivama Europske komisije kao dijela ostvarenja ekonomske strategije Europske komisije. U poglavlju 4 definirani su i objašnjeni specifičniji tehnički aspekti Uredbe. U 5. poglavlju raščlanjeno je 6 ISACA-inih poslovnih procesa koji uspostavljaju sustav za upravljanje zaštitom podataka. Kada se sustavom uspješno upravlja tvrtka može imati uspješno provedene zahtjeve Uredbe. Devet poslovnih procesa koje je potrebno uspostaviti u tvrtki kako bi ona dobro upravljala sigurnošću osobnih podataka su: korporativno upravljanje podacima, upravljanje osobnim podacima, upravljanje rizikom, upravljanje sigurnošću, upravljanje opskrbnim lancem, upravljanje incidentima, održavanje svjesnosti, održavanje unutarnjih kontrola te organiziranje funkcije službenika za zaštitu podataka. Naglašena je smanjena problematika, opseg i trošak poslovnih procesa u manjim tvrtkama. Poglavlje 6 čini procjenu rizika nad osobnim podacima u maloj prevoditeljskoj tvrtki. Referencirajući se na tablice u Privitku A poglavlje 7. daje zaključke revizije informacijskog sustava iste tvrtke. Cilj je bio iste preporučene poslovne procese koristiti u reviziji primjene Uredbe što je i pokazano na primjeru revizije manje tvrtke. U revizijskim tablicama u Privitku A za svaki od 9 procesa odnosno 162 potprocesa preporučene su sigurnosne kontrole prema ISO/IEC 27002:2012.