Razvoj i integracija nadzora upravljačkih sustava u sigurnosno operativni centar i odgovor na incidente : završni rad [specijalistički] - Despot, Marko; Groš, Stjepan (Zagreb : M. Despot ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Upravljački sustavi (engl. Industrial control systems - ICS) danas uglavnom implementiraju informacijske tehnologije (IT) te se temeljem toga nazivaju operativnom tehnologijom (OT). Modernizacija OT-a kroz IT integraciju predstavlja znatnu potencijalnu ranjivost OT sustava i otvara široku površinu za napade, a pojava industrijskog interneta stvari (IIoT) te računarstva u oblaku (engl. cloud computing) postavljaju nove sigurnosne zahtjeve u pokušaju zaštite upravljačkih sustava.
Napadi na upravljačke sustave imaju potencijal nanošenja materijalno-financijske i reputacijske štete, a dodatno predstavljaju i potencijalnu ugrozu po živote i zdravlje ljudi te okoliš. Posebna pažnja s aspekta nacionalnih država posvećena je zaštiti upravljačkih sustava koji upravljaju vitalnim nacionalnim interesima, koji se zbog svoje važnosti za nacionalne države nazivaju kritična infrastruktura.
Integracijom nadzora upravljačkih sustava u sigurnosno operativni centar, kako je opisano u ovom radu, postiže se visoka razina sigurnosti upravljačkih sustava i detekcija sigurnosnih incidenata, odnosno napada u ranoj fazi te odgovor na iste. Pri tome je ostvaren temeljni uvjet integracije, koji se odnosi na zahtjeve upravljačkih sustava za visokom dostupnošću odnosno raspoloživošću (engl. availability) te sigurnošću (engl. safety) infrastrukture kojom upravljaju.
Bibliografija str. 77-82.