Kvantno-otporni algoritmi za kriptografsku zaštitu javnim ključem : završni rad [specijalistički] - Jurković, Mladen (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Moderna kriptografija može se podijeliti u dvije velike skupine kriptografskih algoritama: simetrične i asimetrične. Simetrični kriptografski algoritmi koriste se za kriptografsku zaštitu podataka, dok se asimetrični koriste za razmjenu kriptografskih ključeva između sudionika komunikacije. Sve izvjesnija pojava kvantnih računala ugrožava sigurnost postojećih kriptografskih algoritama te je potrebno razmotriti druge, kvantno-otporne kriptografske algoritme, kao zamjenu postojećim kriptografskim algoritmima. Groverov kvantni algoritam ugrožava simetrične kriptografske algoritme na način da im „prepolovljuje“ broj bitova zaštite, dok Shorov kvantni algoritam u potpunosti razbija postojeće asimetrične kriptografske algoritme. U ovom radu opisuje se NIST-ovo natjecanje Post-Quantum Cryptography Standardization koja ima za cilj odabrati kvantno-otporne kriptografske algoritme koji se koriste između ostalog i za područje kriptografske zaštite javnim ključem. Detaljnije se opisuju tri skupine kriptografskih algoritama; kriptografski algoritmi bazirani na rešetkama, kriptografski algoritmi bazirani na računalnim kodovima i kriptografski algoritmi bazirani na izogenim eliptičnim krivuljama odnosno njihovi predstavnici NTRU, Classic McEliece i SIKE koji su prošli u drugu fazu natjecanja i za koje se očekuje da će biti vrlo blizu uključenja u pobjednike natjecanja. Ključne riječi: kriptografija, kvantna računala, post-kvantna, kriptografska zaštita javnim ključem, kvantni algoritam, standardizacija, Shor, Grover, McEliece, NTRU, SIKE