Poboljšanje učinkovitosti uporabe radiofrekvencijskog spektra primjenom kognitivnih radijskih tehnologija : završni rad [specijalistički] - Bartolec, Tomislav (Centar za poslijediplomske studije ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U ovom specijalističkom radu detaljno je opisana važnost radiofrekvencijskog spektra osobito zbog potražnje za spektrom sve većeg broja bežičnih uređaja koji dolaze na tržište, njegovih osobina, načina reguliranja radijskih frekvencija na svjetskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te načina upravljanja frekvencijama u radijskim komunikacijama. Također, u radu je predstavljen kognitivni radio kao tehnologija koja može poboljšati učinkovitost uporabe radijskog spektra te primjer upotrebe sustava kognitivna radija u tzv. "bijelim područjima" na temelju geolokacijske baze podataka. U radu je definiran koncept i osobine kognitivne radijske tehnologije, kognitivni ciklus, različiti načini detekcije primarnih korisnika i arhitektura kognitivne radijske mreže. Predstavljen je koncept dinamičkog pristupa radiofrekvencijskom koji omogućava postupni prijelaz od statičkog i administrativnog upravljanja frekvencijama zasnovanog na ograničenim pravima uporabe radiofrekvencijskog spektra, prema automatiziranom upravljanju frekvencijama koji omogućava dinamički i fleksibilan pristup radiofrekvencijskom spektru. Izložene su aplikacije i model rada kognitivnih radijskih sustava u bijelim područjima frekvencijskog spektra namijenjenog digitalnoj televiziji kao rješenje za implementaciju kognitivne radijske tehnologije temeljene na upotrebi geolokacijske baze podataka. Na kraju je detaljno opisana raspoloživost UHF spektra korištenog za TV odašiljanje u Republici Hrvatskoj, koji bi se mogao iskoristiti za razne radijske komunikacije, što je posebice važno za Hrvatsku zbog njenih zemljopisnih osobina. Ključne riječi: kognitivni radio, radiofrekvencijski spektar, radijski propisi, upravljanje spektrom, dinamički pristup spektru, geolokacijska baza podataka, televizijska bijela područja