Gospodarska vrijednost radiofrekvencijskog spektra namijenjenog za mreže javnih pokretnih komunikacija : završni rad [specijalistički] - Mazor, Krešimir; Grgić, Sonja (Zagreb : Centar za poslijediplomske stucije, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U ovom specijalističkom radu predstavljeni su načini uporabe radiofrekvencijskog spektra, među kojima je bitno istaknuti uporabu radiofrekvencijskog spektra na temelju pojedinačne dozvole izdane na temelju javne dražbe. Dat je pregled radiofrekvencijskog spektra namijenjenog mrežama javnih pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj, trenutna zauzetost predmetnog spektra, te povijest razvoja tehnologija pokretnih komunikacija sve do današnje pete generacije mreža pokretnih komunikacija. Detaljno su obrađene pojedine strategije i metodologije vrednovanja radiofrekvencijskog spektra, te su definirani ključni parametri koji imaju značajan utjecaj na vrednovanje radiofrekvencijskog spektra. Predstavljeni su provedeni postupci dodjele radiofrekvencijskog spektra namijenjenog mrežama javnih pokretnih komunikacija u 20 država na području Europe. Zaključno je provedena detaljna usporedna analiza rezultata završenih postupaka po frekvencijskim pojasevima.
Ključne riječi: javne mreže pokretnih komunikacija, vrednovanje radiofrekvencijskog spektra, javna dražba, početna cijena, dozvola
This specialist paper presents the use of radiofrequency spectrum. Among them it is important to point out the use of radiofrequency spectrum based on individual licences issued on the basis of spectrum auction. The paper presents an overview of the radiofrequency spectrum allocated for public mobile communications in the Republic of Croatia, current occupancy of the spectrum, and history of the mobile communication technologies development until present fifth generation of mobile comunications. It examines strategies and methodologies of radiofrequency spectrum pricing in detail and defines the key parameters which affect the pricing of the radiofrequency spectrum. It presents conducted award procedures of the radiofrequency spectrum allocated for public mobile communications in 20 individual countries across Europe. Finally, it examines a detailed comparison analysis of conducted awarding precedures results per each frequency band.
Keywords: mobile networks, radio frequency spectrum pricing, public auction, dreserved price, licence
Bibliografija str. 76-79.