Gospodarska vrijednost radiofrekvencijskog spektra namijenjenog za mreže javnih pokretnih komunikacija : završni rad [specijalistički] - Mazor, Krešimir (Centar za poslijediplomske stucije, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
U ovom specijalističkom radu predstavljeni su načini uporabe radiofrekvencijskog spektra, među kojima je bitno istaknuti uporabu radiofrekvencijskog spektra na temelju pojedinačne dozvole izdane na temelju javne dražbe. Dat je pregled radiofrekvencijskog spektra namijenjenog mrežama javnih pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj, trenutna zauzetost predmetnog spektra, te povijest razvoja tehnologija pokretnih komunikacija sve do današnje pete generacije mreža pokretnih komunikacija. Detaljno su obrađene pojedine strategije i metodologije vrednovanja radiofrekvencijskog spektra, te su definirani ključni parametri koji imaju značajan utjecaj na vrednovanje radiofrekvencijskog spektra. Predstavljeni su provedeni postupci dodjele radiofrekvencijskog spektra namijenjenog mrežama javnih pokretnih komunikacija u 20 država na području Europe. Zaključno je provedena detaljna usporedna analiza rezultata završenih postupaka po frekvencijskim pojasevima. Ključne riječi: javne mreže pokretnih komunikacija, vrednovanje radiofrekvencijskog spektra, javna dražba, početna cijena, dozvola