Procedura za priključenje elektrovučnih podstanica na prijenosnu mrežu u Hrvatskoj : specijalistički rad - Guberina, Marko (M. Guberina; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Uvidom u postojeću zakonsku i podzakonsku regulativu prikazana je procedura neophodna za provođenje postupka priključenje novih postrojenja ili povećanje priključne snage postojećih elektrovučnih podstanica. Koristeći postojeće strukovne okvire predstavljen je pregled proračuna i analiza, koje je potrebno provesti kako bi se dobili odgovarajući parametri za definiranje mogućnosti i odabir načina priključenja. Proceduru možemo predstaviti i sa tri osnovna područja na kojima se priprema podloga za prijedlog, odabir i odobrenje priključka kojim će operater prijenosnog sustava biti u mogućnosti osigurati potrebe potrošača i u isto vrijeme osigurati funkcioniranje sustava u sigurnosnim propisanim okvirima. Područja od interesa su: - Zakonodavni okvir - Prijedlog priključka i proračuni - Procedura prijave i odobrenja KLJUČNE RIJEČI: Elektrovučne podstanice, prijenosna mreža, priključak, zakonska regulativa, proračuni