Napredne zaštitne sheme prijenosne elektroenergetske mreže zasnovane na sinkroniziranim mjerenjima : doktorski rad - Zbunjak, Zoran; Kuzle, Igor (Zagreb : Z. Zbunjak; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Znanstveni problem utvrđen u sklopu disertacije je problem oko nastanka preopterećenja dijelova elektroenergetske prijenosne mreže, u tržišnim uvjetima vođenja njezina rada, s visokim udjelom proizvodnje električne energije iz elektrana na obnovljive izvore energije. Problem koji se nadovezuje na navedeni je i problem koordinacije djelovanja lokalnih sustava relejne zaštite na širokom području. Disertacijom je istražena mogućnost rješenja opisanih znanstvenih problema primjenom tehnologije sinkroniziranih mjerenja fazora, u vidu razvoja naprednih zaštitnih shema (NZS).
Razvijena je metoda za izradu NZS-a prijenosne elektroenergetske mreže, zasnovanih na sinkroniziranim mjerenima fazora, na temelju procjene sigurnosti. Metoda je opisana blok dijagramom te omogućava podjelu NZS-a na sheme koje održavaju postojeću proizvodnju i potrošnju štićenog dijela sustava te na sheme rasterećenja ili smanjenja proizvodnje, kao drugu grupu shema. Metodom su definirani kriteriji za pokretanje NZS-a kao i proračuni koje je potrebno izvršiti, u cilju procjene sigurnosti rada promatranog dijela mreže.
Razvijen je heuristički model za promjenu topologije mreže, zasnovan na sinkroniziranim mjerenjima fazora, s ciljem očuvanja sigurnosti. Navedeni model temelji se na principu preraspodjele tokova snaga kako bi se ublažila opterećenja u ugroženim dijelovima mreže. Provjera djelovanja razvijenog heurističkog modela izvedena je na IEEE ispitnom sustavu. Nakon uspješne provjere djelovanja prikazana je primjena na primjeru dijela prijenosne elektroenergetske mreže Hrvatske u okolici VE Vrataruša, u sklopu čega je razvijen i programski algoritam za primjenu NZS. Razvijeni algoritam opisan je dijagramom toka te je prikazano njegovo djelovanje prema koracima izvođenja algoritma.
Također su razvijeni modeli optimalne promjene topologije mreže i optimalnog rasterećenja, zasnovani na linearnom proračunu i sinkroniziranim mjerenjima fazora. Provjere djelovanja modela izvedene su na IEEE ispitnom sustavu, a ispitivanja su utvrdila ispravnost djelovanja i iznimnu točnost. Primjena modela optimalnog rasterećenja je prikazana na primjeru dijela elektroenergetskog sustava Hrvatske podsustava Istre.
Ključne riječi: prijenosna elektroenergetska mreža, napredne zaštitne sheme, tehnologija sinkroniziranih mjerenja fazora, tokovi snaga, model optimalne promjene topologije mreže, model optimalnog rasterećenja
The scientific problem identified in this dissertation is the problem of overloading parts of the electricity transmission network, in market conditions of its operation, with a high share of electricity production from renewable energy sources. The problem that builds on this is the problem of coordinating the operation of local relay protection systems in a wide area. The dissertation investigates the possibility of solving the described scientific problems by applying the technology of synchronized phasor measurements, in the form of system integrity protection schemes (SIPS).
A method for designing transmission power network SIPS has been developed. It is based on synchronized phasor measurements and safety assessment. Method is described with a block diagram and allows the division of SIPS into schemes that maintain existing production and consumption of protected system part and into load shedding or production reduction schemes. The method defines criteria for initiating SIPS as well as calculations that need to be performed, in order to assess safety of the observed network part.
A heuristic model for changing network topology, based on synchronized phasor measurements, was developed with the aim of preserving safety. This model is based on the principle of redistribution power flows, in order to mitigate loads in endangered network parts. The operation verification of the developed heuristic model was performed on the IEEE test system. After a successful operation verification, SIPS application is presented on a part of the Croatian transmission network near wind power plant Vrataruša. A software algorithm for SIPS application was developed within given example. The developed algorithm is described by a flow diagram and its operation is shown, according to the steps of performing the algorithm.
Optimal network topology switching and load shedding models, based on linear calculation and synchronized phasor measurements, have been developed. Model verifications were performed on the IEEE test system. Tests determined correct operation and exceptional accuracy. SIPS application of the optimal load shedding model is shown on a part of the Croatian power system, Istrian subsystem.
Keywords: transmission power network, system integrity protection schemes, synchronized phasor measurement technology, power flows, optimal network topology switching model, optimal load shedding model
Bibliografija str. 134-139.