Napredne zaštitne sheme prijenosne elektroenergetske mreže zasnovane na sinkroniziranim mjerenjima : doktorski rad - Zbunjak, Zoran (Z. Zbunjak; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Znanstveni problem utvrđen u sklopu disertacije je problem oko nastanka preopterećenja dijelova elektroenergetske prijenosne mreže, u tržišnim uvjetima vođenja njezina rada, s visokim udjelom proizvodnje električne energije iz elektrana na obnovljive izvore energije. Problem koji se nadovezuje na navedeni je i problem koordinacije djelovanja lokalnih sustava relejne zaštite na širokom području. Disertacijom je istražena mogućnost rješenja opisanih znanstvenih problema primjenom tehnologije sinkroniziranih mjerenja fazora, u vidu razvoja naprednih zaštitnih shema (NZS). Razvijena je metoda za izradu NZS-a prijenosne elektroenergetske mreže, zasnovanih na sinkroniziranim mjerenima fazora, na temelju procjene sigurnosti. Metoda je opisana blok dijagramom te omogućava podjelu NZS-a na sheme koje održavaju postojeću proizvodnju i potrošnju štićenog dijela sustava te na sheme rasterećenja ili smanjenja proizvodnje, kao drugu grupu shema. Metodom su definirani kriteriji za pokretanje NZS-a kao i proračuni koje je potrebno izvršiti, u cilju procjene sigurnosti rada promatranog dijela mreže. Razvijen je heuristički model za promjenu topologije mreže, zasnovan na sinkroniziranim mjerenjima fazora, s ciljem očuvanja sigurnosti. Navedeni model temelji se na principu preraspodjele tokova snaga kako bi se ublažila opterećenja u ugroženim dijelovima mreže. Provjera djelovanja razvijenog heurističkog modela izvedena je na IEEE ispitnom sustavu. Nakon uspješne provjere djelovanja prikazana je primjena na primjeru dijela prijenosne elektroenergetske mreže Hrvatske u okolici VE Vrataruša, u sklopu čega je razvijen i programski algoritam za primjenu NZS. Razvijeni algoritam opisan je dijagramom toka te je prikazano njegovo djelovanje prema koracima izvođenja algoritma. Također su razvijeni modeli optimalne promjene topologije mreže i optimalnog rasterećenja, zasnovani na linearnom proračunu i sinkroniziranim mjerenjima fazora. Provjere djelovanja modela izvedene su na IEEE ispitnom sustavu, a ispitivanja su utvrdila ispravnost djelovanja i iznimnu točnost. Primjena modela optimalnog rasterećenja je prikazana na primjeru dijela elektroenergetskog sustava Hrvatske podsustava Istre. Ključne riječi: prijenosna elektroenergetska mreža, napredne zaštitne sheme, tehnologija sinkroniziranih mjerenja fazora, tokovi snaga, model optimalne promjene topologije mreže, model optimalnog rasterećenja