Vibracijski senzor utemeljen na promjeni razdiobe elektromagnetskoga polja u svjetlovodu : doktorski rad - Lujo, Ivan (I. Lujo ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Mjerenjem promjena na točkastom uzorku optičkog signala koji se širi višemodnim svjetlovodom moguće je detektirati i karakterizirati vibracije kojima je svjetlovod izložen. Promatrano svojstvo pruža mogućnost izrade senzorskog sustava za integriranu detekciju vibracija unutar velikih struktura - duž cijelog položenog vlakna, a kao senzorski element logičan izbor je CCD kamera. CCD kamera, međutim, unosi vrlo nisko ograničenje na frekvencije koje je moguće detektirati, odnosno, ako se koristi specijalizirana kamera, znatno povećava cijenu sustava. Mjerenjem točkastog uzorka u jednoj točki pomoću detektorske diode eliminirana je potreba za kamerom, ali se narušavaju značajke detekcije vibracija zbog inherentnog svojstva usrednjavanja signala na površini detekcije. U radu se predlaže alternativni pristup koji kombinira najbolja obilježja oba opisana sustava. Umjesto CCD kamere se koristi sustav detektorskih dioda koje razlažu ukupni točkasti uzorak na manje segmente. Korelacijom signala takvih segmenata točkastog uzorka moguće je doći do informacije o vibracijama koje djeluju na vlakno na bilo kojem njegovom dijelu. Frekvencija koja se tako može detektirati ovisi o brzini rada dioda i akvizicijskog sustava, koje su nekoliko redova veličine veće od brzine rada korištenih kamera. Predloženi sustav je praktično izveden i uspješno testiran u usporedbi s komercijalnim kontrolnim detektorom. Matematički je razrađena teorijska podloga za predloženu funkcionalnost. Razmatrani svjetlovodni senzorski sustav pogodan je za ugradnju u velike strukture (mostove, visoke zgrade, letjelice, itd.) te kao dio sustava za nadzor zaštićenog područja. Uz manje modifikacije moguće ga je koristiti u nadzoru električnih strojeva.