Procjena dostatnosti zaliha nuklearnoga goriva u slučaju značajnoga doprinosa nuklearne energije u rješavanju problema globalnoga zatopljenja : doktorski rad - Lale, Dinka (D. Lale ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Globalno zatopljenje i klimatske promjene iz godine u godinu postaju sve veći problem te je emisije stakleničkih plinova potrebno reducirati prema preporukama IPCC-ja. Jedno od mogućih rješenja za redukciju emisije stakleničkih plinova je značajno povećati udio nuklearnih elektrana u svijetu do kraja stoljeća. Cilj ovog rada bio je razviti proračunski model za procjenu potrebnih količina nuklearnog goriva pomoću kojeg su se procijenile potrebne količine nuklearnog goriva (urana i torija) u slučaju značajnog udjela nuklearnih elektrana u svijetu do kraja stoljeća. Navedene su poznate zalihe urana i torija. Izračunate su potrebne količine primarne i električne energije u svijetu do 2100. god. Koristeći proračunski model analizirana su se dva scenarija. Scenarij 1 ima umjereno povećanje udjela nuklearne energije u svijetu te se dijeli, ovisno o tome koji će se tip nuklearnih elektrana upotrebljavati u budućnosti, na podscenarij 1a (isključivo PWR), podscenarij 1b (PWR i FBR) i podscenarij 1c (PWR i MSTR). Scenarij 2 ima značajno povećanje udjela nuklearne energije u budućnosti na globalnoj razini. Scenarij 2 dijeli se, jednako kao i scenarij 1, na podscenarij 2a (PWR), podscenarij 2b (PWR i FBR) i podscenarij 2c (PWR i MSTR). Za navedene scenarije procijenjena je dostatnost poznatih zaliha urana i torija te izračunata emisija stakleničkih plinova iz nuklearnih izvora. Zalihe urana su većinom dovoljne za sve scenarije, dok su zalihe torija i više nego dovoljne za sve scenarije koje koriste torijev gorivni ciklus. Došlo se do zaključka da svi scenariji uvelike doprinose redukciji emisija stakleničkih plinova. Na kraju su svi scenariji uspoređeni s gledišta proizvedenog radioaktivnog otpada, a najpovoljniji su scenariji koji koriste MSTR elektrane uz PWR elektrane. Ključne riječi: globalno zatopljenje, zalihe urana, zalihe torija, uranov gorivni ciklus, torijev gorivni ciklus, emisija GHG, radioaktivni otpad