Sigurnost i zaštita relacijskih i NoSQL baza podataka : završni rad [specijalistički] - Škrabić, Jasna (J. Škrabić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Baze podataka koriste se u većini poduzeća za pohranu informacija te izradu različitih analiza, praćenja trendova, ali i za izradu prediktivnih modela. Danas se najčešće koriste relacijske baze podataka, ali sve češće se javlja potreba i za nerelacijskim (NoSQL) bazama podataka. Dok su relacijske baze podataka primjerene za strukturirane, homogene podatke, NoSQL baze koriste se kod velikih skupova podataka koji obično imaju drugačiju, nestandardnu strukturu. U radu su opisane relacijske i NoSQL baze podataka, njihove vrste, karakteristike, prednosti i nedostaci, a fokus je stavljen na održavanje njihove sigurnosti. Sigurnost baza podataka jedan je od ključnih zahtjeva svakog poduzeća s obzirom na to da se u njima najčešće čuvaju i povjerljivi podaci. Opisane su metode zaštite baza podataka te razlike u sigurnosti relacijskih i NoSQL baza. Kao primjer NoSQL baza, proučavani su MongoDB i Cassandra. Općenito je zaštita NoSQL baza kompliciranija od zaštite relacijskih baza radi njihove distribuiranosti, nedostatka konzistentnosti, dinamičnih i nestrukturiranih podataka, a često i radi predefiniranih postavki koje kreću s pretpostavkom da se baza koristi isključivo u sigurnom okruženju. U studiji slučaja izrađena je MongoDB baza podataka za potrebe Državnog hidrometeorološkog zavoda kako bi se detaljnije prikazao proces izrade i postavljanja sigurnosnih mjera NoSQL baze.