Granularno predstavljanje znanja zasnovano na aspektnom pristupu : doktorski rad - Dragun, Nenad (N. Dragun; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2020)
Pružatelji telekomunikacijskih usluga s ciljem izgradnje privlačnih i na tržištu konkurentnih usluga koriste znanja stručnjaka iz različitih područja koja često zbog velike različitosti teško postižu željeni stupanj usklađenosti. Rad takvih raznolikih timova na izgradnji ili održavanju usluga često podrazumijeva trošenje nezanemarive količine vremena i ulaganje velikih napora kako bi se svi članovi tima doveli na približno isti stupanj znanja i na taj način mogli učinkovito surađivati. Kroz ovaj rad se uvodi novi pristup opisivanju znanja uporabom granularnog pristupa za izgradnju granularnih struktura znanja koje se pomoću novouvedenog formalizma aspekta mogu koristiti za više područja bez potrebe za izmjenama takvih struktura. Svako područje pomoću aspekata koji imaju zadani cilj, područje primjene i područje djelovanja koristi iste granularne strukture u skladu sa svojim posebnostima. S obzirom na veliki broj informacijskih sustava i mrežnih uređaja koji se koriste za obavljanje svakodnevnih poslova, pružatelji telekomunikacijskih usluga imaju dobre preduvjete za prikupljanje mnoštva informacija koje se mogu koristiti za otkrivanje novog znanja. Međutim, zbog prirode mrežne opreme i platformi prikupljene informacije u okruženjima pružatelja telekomunikacijskih usluga su često nesavršene, nedosljedne i nepotpune. Kako bi se smanjio utjecaj ovih ograničenja na izvođenje znanja iz prikupljenih informacija u radu je predložena metodologija za izvođenje granula znanja, zasnovana na teoriji neegzaktnih skupova. Pomoću ove metodologije razvijen je sustav u okolini pružatelja telekomunikacijskih usluga koji na osnovu izvedenih granula znanja o utjecaju vremenskih prilika na nestabilnost korisničkih linija otvara nove mogućnosti u postojećim sustavima i procesima kao što je na primjer mogućnost boljeg planiranja rasporeda tehničara na terenu zahvaljujući predviđanjima vremenskih prilika rizičnih za stabilnost korisničkih linija i usluga. Ključne riječi: aspekt, granule znanja, nesavršene informacije, upravljanje znanjem, upravljanje radom usluga, pružatelj telekomunikacijskih usluga