Analiza utjecaja opservacijske funkcije na konvergenciju konsenzus protokola po povjerenju : završni rad - Landeka, Mate (M. Landeka, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu korišten je multiagentski sustav s pet agenta te se promjenom opservacijske funkcije razmatrao njen utjecaj na konsenzus protokola po povjerenju.Općenito, zadatak opservacijske funkcije u multiagentskim sustavima jest da u što kraćem vremenu uspostavi što točnije povjerenje između svih agenata. Dosad je se kao opservacijska funkcija uglavnom koristila eksponencijalna funkcija 𝑓(𝛿/𝜎) = 𝑒−(𝛿/𝜎)^2 , pa je u ovom radu bilo razmatrano još pet funkcija koje su se uspoređivale s referentnom eksponencijalnom. Protokol za razvoj povjerenja implementiran je u programu Matlab te je analiziran utjecaj primjene različitih opservacijskih funkcija na brzinu i točnost konsenzus protokola.