Prepoznavanje emocija pomoću robotskog vida i dubokog učenja : diplomski rad - Jukić, Zvonimir (Z. Jukić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ljudi, kao socijalna bića, ovise o komunikaciji s drugim ljudima. Većina komunikacije sačinjena je od neverbalnih komponenti, a emocije, i izraz lica općenito, nose veliki dio te informacije. Prepoznavanje emocija je bitan alat za kvalitetniju interakciju ljudi i robota, a upotrebu pronalazi i u drugim područjima. Mnogi visoko stresni poslovi zahtijevaju dodatne mjere opreza na radnom mjestu, a i pri selekciji, što potiče na istraživanje korisnosti informacije o emociji u svrhu prepoznavanja kompleksnijih stanja poput umora, stresa ili kognitivnog preopterećenja. U svrhu razvijanja alata za prepoznavanje emocija pomoću robotskog vida i dubokog učenja detaljno je proučena literatura po pitanju prepoznavanja emocija, baza podataka i dubokog učenja. Opisani su različiti pristupi klasifikaciji emocija i različiti modeli opisa emocija u kontekstu izraza lica. Spomenute su javne baze podataka koje se najčešće koriste u svrhu istraživanja u području prepoznavanja izraza lica, s naglaskom na bazu CK+, koja je korištena za trening i evaluaciju mreže. Najviše pažnje posvećeno je dubokom učenju, s naglaskom na konvolucijske neuronske mreže koje su korištene kao temelj za izradu ovog alata. Navedeni su svi modeli koji su trenirani, zajedno s rezultatima i svim relevantnim mjerama vrednovanja modela. Rezultati modela uspoređeni su s rezultatima srodnih istraživanja na već spomenutim bazama podataka. Unatoč oskudnom setu podataka, postignuti su rezultati sumjerljivi najboljim rezultatima srodnih istraživanja.