Analiza silicijskih driftnih detektora : diplomski rad - Apro, Martin (M. Apro, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analiziramo i optimiziramo svojstva silicijskog driftnog detektora (SDD), kojeg su prvi put predstavili Gatti i Rehak 1983. godine. To je poluvodički fotodetektor za detekciju energije i pozicije X-zraka i ionizirajućih čestica. On radi na principu lateralnog gradijenta električnog potencijala, stvorenog manipulacijom geometrije ili napajanja katoda, koji tjera elektrone prema anodi. Postojanjem samo jedne anode ograničavamo vrijednost kapaciteta čime se smanjuje vrijeme potrebno za kolekciju signala, a time i količina prikupljenog šuma zbog čega ovaj detektor ima manju potrebu za hlađenjem. Nakon definiranja osnovnih parametara koji utječu na rad SDD-a u numeričkom simulatoru smo optimizirali osnovnu strukturu detektora, da bi se ostvarila što bolja elektrostatička svojstva. Zatim smo promatrali tranzijentna svojstva detektora tako što smo ga osvjetljivali na različitim pozicijama te pratili strujni odziv anode. Budući da su ovakvi detektori podložni nastajanju oštećenja pod utjecajem jakog zračenja, također je promatran odziv uz pretpostavljene količine defekata na površini, kao i unutar silicija. Na kraju su pravljena razmatranja kako bi silicijske driftne detektore učinili što otpornijim na ulazno zračenje.