Projektiranje laboratorijskog postava helikoptera s dva stupnja slobode : završni rad - Ovčina, Nikša (N. Ovčina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu opisan je izgled laboratorijskog postava helikoptera s dva stupnja slobode te je za isti određen nelinearni matematički model Lagrangeovom metodom preko potencijalne i kinetičke energije sustava koji je naknadno lineariziran oko točke 𝜃 = 0 kako bi se sintetizirao regulator u prostoru stanja LQR metodom. Rad regulatora testiran je na nelinearnom matematičkom modelu, a kao nastavak na ovaj rad predviđa se testiranje na realnom sustavu. Simulacija regulacijskog kruga izvršena je u softveru MATLAB i Simulink.