Prikupljanje senzorskih podataka putem AWS IoT platforme : završni rad - Mijić, Andrija (A. Mijić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Internet stvari (IoT) je pojam koji opisuje povezivanje različitih ugradbenih uređaja na internet. Ovi uređaji sadrže ugrađene senzore i sklopove za međusobnu komunikaciju. Definicija interneta stvari evoluirala je zbog konvergencije višestrukih tehnologija, strojnog učenja, robotskih senzora i ugrađenih sustava. U sklopu rada proučeni su AWS servisi i napravljena je demo implementacija IoT sustava koja obuhvaća osnovne AWS IoT funkcionalnosti. Pri izradi demo primjera korišten je nRF52840 Development Kit, Segger Embedded Studio, AWS konzola i mobilni uređaj na Android platformi. Na sklopovlju se izvršava Amazonov operacijski sustav za mikrokontrolere Amazon FreeRTOS koji preko Bluetooth Low Energy sučelja šalje podatke na mobilni uređaj te s njega se oni šalju dalje na oblak. Amazon FreeRTOS je ekstenzija popularnog FreeRTOS kernela. Sadrži sve funkcije normalnog FreeRTOS-a, uz dodatne knjižnice za povezivanje s AWS servisima.