Prototip izvršnog člana mekanog robota : završni rad - Banović, Nikola (N. Banović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Mekana robotika je grana robotike koja se bavi robotima izrađenima dijelom ili većinski od vrlo deformabilnih materijala, sličnih onima u živim organizmima. U ovom je radu potrebno izraditi prototip izvršnog člana mekanog robota, koji se sastoji od pneumatski upravljivog silikonskog cilindra. Izrada prototipa je podijeljena u dvije faze: simulacijsku i eksperimentalnu. U simulacijskoj je fazi potrebno razviti prototip u programskom alatu Abaqus, u kojem se simulira i testira ponašanje silikonskog cilindra na različite pritiske. U eksperimentalnoj je fazi potrebno po mogućnosti izraditi silikonski izvršni član te usporediti realno ponašanje sa simuliranim.