Analiza stabilnosti pojasno-propusnog nefosterovskog negativnog kondenzatora : završni rad - Rakić, Nikola (N. Rakić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Nefosterovski elementi (negativni kapacitet i negativni induktivitet) su hipotetski elementi kojima reaktancija pada s porastom frekvencije. U praksi se nefosterovski elementi realiziraju pomoću aktivnih sklopova od kojih je najpoznatiji negativni pretvornik impedancije (Negative Impedance Converter - NIC). U ovom radu se analizira hipotetski apsolutno stabilan pojasno propusni nefosterovski kondenzator, koji je nedavno predložen u literaturi. Ovakav element se unutar jednog pojasa ponaša kao negativni kapacitet a izvan njega kao običan pozitivni induktivitet. Budući da nefosterovski elementi koriste pojačala s povratnom vezom, često su mreže koje ih sadrže nestabilne. Stoga se u radu također analizira stabilnost različitih izvedba nefosterovskih elementa, uključenih u vanjsku pasivnu mrežu.