Automatsko praćenje parametara oblika stanica u mikroskopskim snimkama : diplomski rad - Torbarina, Matea (M. Torbarina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Automatsko praćenje mikroskopskih slika omogućuje jednostavnu i učinkovitu analizu stanica koje se na njima nalaze. Praćenje ponašanja matičnih stanica posebno je zanimljivo zbog njihovog velikog potencijala u liječenju raznih bolesti, stoga bi algoritam koji ima mogućnost praćenja stanica i određivanja njihovih parametara bio od velike koristi. Cilj ovog rada bio je razviti algoritam za praćenje jednog ili više objekata u videozapisu, razviti korisničko sučelje za prikaz praćenja objekta te razviti algoritme za mjerenje površine i opsega oblika objekata, što je uspješno ostvareno. Kao ulazni podaci korišteni su sintetski generiran videozapis te snimke stanica. Prilikom ispitivanja, algoritam se pokazao uspješnim, međutim neki od slučajeva kao što su promjena razlučivosti slike, šum na slici, promjena oblika praćenog objekta, uspjeli su omesti njegov rad.