Sustav za raspoznavanje znakovnog jezika : diplomski rad - Akmadža, Branimir (B. Akmadža, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Rad obrađuje područje detekcije i klasifikacije objekata u računalnom vidu. Konkretno se bavi raspoznavanjem znakova američke znakovne abecede. Obrađeni su algoritmi detekcije, a za potrebe detektora ruke u položaju znaka znakovnog jezika koristi se SSD algoritam. Opisani su i modeli konvolucijskih neuronskih mreža korišteni za učenje klasifikatora. Rezultat rada je aplikacija koja objedinjuje detekciju i klasifikaciju znakovnog jezika kao dvije odvojene cjeline. U sklopu razvoja detektora skupljena je baza slika koja se koristi za treniranje, a koja se sastoji od 3311 slika ruke u položaju znaka znakovnog jezika. Za detekciju objekata koristi se Tensorflow radni okvir, a za razvoj modela za klasifikaciju se koristi Keras biblioteka.