Metoda za promjenu veličine slike utemeljena na poznavanju sadržaja slike : diplomski rad - Zadro, Luka (L. Zadro, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U današnje vrijeme tehnologije koriste razne veličine zaslona, a sadržaj koji se prikazuje bi trebao biti prilagodljiv u svim situacijama. Promjena veličina slikovnih datoteka ne daje zadovoljavajuće rezultate ako se koriste konvencionalne metode poput skaliranja ili obrezivanja slike. U radu je predstavljena metoda koja pri promjeni veličine uzima u obzir sadržaj slike. Metoda se temelji na pronalasku smjerova piksela koji imaju najmanju energiju, a uz pomoć dinamičkog programiranja izračunavaju se energetske vrijednosti svakog piksela. Pri pronalasku optimalnog smjera moguće je iterativnim uklanjanjem smjerova veličinu slike smanjiti ili dodavanjem novih smjerova koji su svjesni okoline veličinu slike povećati.