Razvoj naprednih brojila električne energije i prateće komunikacijske i upravljačke infrastrukture : završni rad - Lozo, Nikša (N. Lozo, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U neizbježnoj nadolazećoj promjeni elektroenergetskog sustava, veliku ulogu imat će mikromreže. Mikromreže predstavljaju integraciju distribuirane proizvodnje električne energije, njenog skladištenja i upravljanja potrošnjom. U ovom radu prikazan je koncept suvremenih mikromreža sa svim bitnim komponentama uz popratne komunikacijske i upravljačke sustave. Opisan je način rada navedenih sustava s naglaskom na korištenje komunikacijskih protokola i tehnologija te ostalih značajnih dijelova mikromreže. Također, predstavljeni su i primjeri postojećih mikromreža diljem svijeta. Pažnja je posvećena naprednim inverterima i naprednim brojilima kao opremi koja će biti ključna u daljnjem razvoju mikromreža. Na kraju rada, prikazani su postojeći i budući implementacijski planovi naprednih brojila u Hrvatskoj, Europi i ostalim značajnim zemljama svijeta te pokazan uvid u trenutno stanje tržišta tih uređaja.