Matematičko modeliranje odziva potrošnje u pametnoj kući : diplomski rad - Luburić, Monika (M. Luburić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Sve su veće težnje razvijenih zemalja svijeta za približavanjem krajnjim korisnicima tijekom ovog razdoblja energetske tranzicije. To se posebno odnosi na to kako će korisnici koji se odluče za investiranje u nove tehnologije u njihovim domovima imati mnogobrojne prednosti koje će se na kraju pokazati kao jedan od oblika uštede. U radu će biti prikazana matematički model sustava upravljanja energetskim čvorištima kućanskih aparata. Prvi dio rada će se odnositi na teorijski pregled svih pojmova vezanih za jedan ovakav pristup unutar kuće. Drugi dio rada će biti izrada matematičkog modela koji će obuhvatit upravljive i neupravljive potrošače električne energije unutar kuće. Cilj ovog rada da ovi modeli rade u stvarnom svijetu određivanjem realnih procjena parametara modela i konstanti. Na kraju rada svi modeli rada će biti vrednovani kako bi se moglo definirati vrijeme povrata investicije.