Zagušenja u prijenosnoj mreži sa značajnim udjelom vjetroelektrana : diplomski rad - Hajdina, Marko (M. Hajdina, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prijenosna mreža je jedan od najvažnijih dijelova elektroenergetskog sustava. Proračun tokova snaga daje podatke o zagušenjima u mreži, podopterećenosti i preopterećenosti te sigurnosti sustava. Vjetroelektrane čine značajan udio u ukupnoj proizvodnji hrvatskog elektroenergetskog sustava. U Dalmaciji je smješten najveći dio vjetroelektrana, koji uz hidroelektrane čini okosnicu proizvodnje tog područja. Pomoću programskog paketa PSS/E napravljena je simulacija za proračun tokova snage pomoću Newton - Raphson metode i analiziralo se gdje bi moglo doći do zagušenja u prijenosnoj mreži. U modeliranoj mreži je trebalo prilagođavati proizvodnju i potrošnju za više stanja. Radilo se početno stanje, prijelazno u kojem se povećava proizvodnja i isključuje pojedini vod te završno stanje s maksimalnom proizvodnjom i pojavom zagušenja u mreži.