Modelsko prediktivno upravljanje bočnom silom vozila u manevrima za pretjecanje : diplomski rad - Rodić, Ornela (O. Rodić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Optimizacija manevara uz poznate uvjete na cesti i dinamiku vozila posebno dolazi do izražaja u planiranju trajektorija autonomnih vozila, ali i u vožnji s ciljem visokih performansi kao što je minimalno vrijeme za svladavanje zavojitog profila ceste kod utrka, ili minimalna potrošnja goriva. Model vozila može se podijeliti na uzdužnu i bočnu dinamiku koje se uz određene uvjete mogu pojednostaviti pretpostavkom njihovih nezavisnosti. U sklopu diplomskog rada potrebno je na temelju pojednostavljenog modela dinamike vozila s unaprijed zadanom karakteristikom prianjanja podloge sintetizirati modelski prediktivni upravljački algoritam za proračun trajektorije manevara za pretjecanje koja osigurava optimalnu bočnu silu prianjanja kotača na podlogu. Upravljački algoritam potrebno je validirati u MATLAB/Simulink okruženju na pojednostavljenom nelinearnom modelu vozila s dva kotača te na vjernom modelu vozila s realističnim parametrima.