Direktne i nulte sheme energetskih transformatora : završni rad - Ivanković, Marko (M. Ivanković, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj ovog rada je upoznavanje s direktnim i nultim sustavom energetskih transformatora. U radu su najprije navedene neke općenite karakteristike transformatora. Opisan je njegov način rada i navedeni su neki od glavnih dijelova energetskih transformatora. Prvo su izračunate direktne reaktancije i direktne sheme dvonamotnih transformatora. Kod određivanja nulte sheme proces je malo složeniji i nužno je paziti koji spoj je spojen na primaru, a koji na sekundaru. Nakon dvonamotnih određene su i direktne, odnosno nulte sheme tronamotnih transformatora. Prilike u ove dvije vrste transformatora su vrlo slične tako da se sve spomenuto kod dvonamotnih transformatora može vrlo lako primijeniti na tronamotne. Na samom kraju rada odrađena je i jedna posebna vrsta transformatora, a to su autotransformatori. Uz upoznavanje sa shemom autotransfomatora mogu se vidjeti i prilike u nultom i direktnom sustavu autotransformatora koje su pobliže objašnjene s navedenim izrazima i relacijama.