Procjena čitljivosti teksta postupcima obrade prirodnog jezika : diplomski rad - Injac, Robert (R. Injac, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Čitljivost teksta je definirana kao lakoća kojom čitatelj može razumjeti pisani tekst. Formule za čitljivost su tradicionalno bile korištene za određivanje čitljivosti teksta. Posljednih godina, ljudi su počeli koristiti methode obrade prirodnog jezika zajedno sa strojnim učenjem za rješavanje ovog problema -- ovo je pristup koji je korišten u ovom radu. Metode obrade prirodnog jezika su korištene za ekstrakciju relevantnih značajki iz teksta. Te značajke su dane na ulaz nekoliko modela zasnovanih na strojnom učenju koji predviđaju razinu čitljivosti. Ti modeli su evaluirani na WeeBit skupu podataka. Uspoređeni su jedan s drugim te s tradicionalnim formulama korištenjem statističkih testova. Testovi su pokazali da modeli zasnovani na strojnom učenju postižu bolje rezultate od tradicionalnih formula za čitljivost.