Sustav nadzora rada distribucijske transformatorske stanice : diplomski rad - Pavlović, Filip (F. Pavlović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Prijenos električne energije od proizvodnih jedinica do potrošača nezamisliv je bez prijenosnog i distribucijskog sustava. Prijenosni visokonaponski sustav karakterizira visoki napon i veliki tokovi snaga, a sekundarnu distribuciju niski naponi, više od pet odvoda iz transformatorske stanice i prostorno razgranata mreža, koja dopire do svakog potrošača. Za razliku od prijenosnog sustava, koji osigurava stabilnost, distribucijski sustav osigurava zadovoljavajuću kvalitetu električne energije i pouzdano napajanje. Sustavi vođenja, iziskuju konstantno održavanje i nadograđivanje, što iziskuje financijska ulaganja. Veliki broj odvoda iz transformatorske stanice na sekundarnoj distribuciji, prostorno razgranata mreža, priključak potrošača nižeg intenziteta na mrežu u sekundarnoj distribucija (kućanstva) značio bi i značajna financijska ulaganja u potencijalne sustave nadzora distribucijske mreže. Upravo su to razlozi zašto je niskonaponska strana sekundarne distribucije nenadzirana. Bez mjerenja u sekundarnoj distribuciji, koja povezuje primarnu distribuciju i potrošače teško je pronaći kvarove, ilegalne priključke i preventivno djelovati da se spriječe kvarovi na tim dijelovima mreže. Na distribucijsku mrežu priključuju se distribuirani proizvođači električne energije i solarne elektrane. Daljnji razvoj sustava prema mikromrežama, uz povećanje broja proizvođača električne energije i skladišta električne energije, neće biti moguć bez sustava za mjerenje naponskih prilika i tokova snaga u distribucijskim stanicama. IIoT (eng. Industrial Internet of Things) uređaji su cjenovno prihvatljivi, lako se povezuju s oblakom, modularni su te se sustav vrlo jednostavno može nadograditi za dodatna mjerenja, pa se tako osim standardnog mjerenja napona i struja, može pratiti temperatura, vlaga, stanja prekidača, osigurača i ostale neelektrične veličine. Prikupljeni podaci se preko IIoT rubnog uređaja spremaju u SQL (eng. Structured Query Language) bazu podataka u Cloudu. Stoga je u radu napravljen teorijski uvod i opisan realizirani prototip jednostavnog sustava temeljenog na IIoT-u i računarstvu u oblaku, te su prikazani rezultati mjerenja. Daljnji razvoj opisanog sustava olakšao bi održavanje i vođenje distribucijske mreže.