Poluautomatsko generiranje grafičkog korisničkog sučelja za pregled i izmjenu podataka na temelju GraphQL sučelja : diplomski rad - Lukač, Mislav (M. Lukač, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Ostvarenjem ideje World Wide Weba počinje moderna povijest pregledavanja i izmjene podataka unutar web preglednika. Rastom popularnosti weba, podaci su sve češće u obliku tablica, ali i web formi. Iz perspektive razvojnog inženjera, rad na web formama je monoton, stoga se razvija ideja poluautomatskog generiranja sučelja za izmjenu podataka. Sučelje se generira uz pomoć metapodataka koji su dobiveni preko sustava za introspekciju specifikacije GraphQL. GraphQL specifikacija je upitni jezik velike fleksibilnosti koji nudi metapodatke o HTTP API-ju u obliku ulaznih i izlaznih tipova podataka. Web aplikacija u čijem kontekstu se sučelje prikazuje napravljena je u radnom okviru Vue.js. Aplikacija podržava operacije pregledavanja, dodavanja, izmjene i brisanja kroz tablično i tabularno sučelje. Tablično sučelje sastoji se od jedne tablice čije elemente je moguće sortirati i pretražiti dok je tabularno sučelje niz međusobno povezanih tablica.