Simulacija crvenih timova u kibernetičkoj sigurnosti : završni rad - Bratović, Ivan (I. Bratović, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Kako bismo spriječili napade na informacijske sustave, moramo otkriti slabosti u našim sustavima te predvidjeti moguće točke upada. Kako bi se taj postupak ubrzao, koriste se razni modeli napadača i njihovih napada koji nam pomažu da se pripremimo na napade koji se još nisu dogodili. Na temelju tih modela mogu se izgraditi računalni programi koji imitiraju napadača i pomažu s automatizacijom procesa za koji je inače zadužen crveni tim. Izgradnjom virtualne mreže na operacijskom sustavu Linux uz pomoć alata LXC, ti alati se mogu testirati u sigurnoj okolini. Iako ne mogu zamijeniti crveni tim, niti bi za to trebali biti korišteni zbog svojih ograničenih sposobnosti, alati za simulaciju crvenog tima se mogu koristiti za edukaciju novih sigurnosnih stručnjaka te za provjeru osnovne razine sigurnosti nekog sustava.