Rješavanje klasifikacijskih problema uz pomoć kartezijskog genetskog programiranja : završni rad - Duspara, Ivica (I. Duspara, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Stojno učenje je grana računarske znanosti posebno pogodna za rješavanje probelma koje je teško eksplicitno programirati. Jedan od problema kojeg možemo rješavati strojnim učenjem jest klasifikacija - svrstavanje pojedinih stvari u određene kategorije temeljem njihovih značajki. Za rješavanje problema klasifikacije primjenjuje se kartezijsko genetsko programiranje. Implementacija je odrađena unutar radnog okvira ECF te su prikazani rezultati klasifikacije nad različitim podatcima. Klasifikator je davao bolje rezultate za probleme s manje katergorija i jednolikijim rasporedom jedinki po kategorijama, dok je za probleme s više kategorija i nejednolikim rasporedom davao prihvatljive rezultate.