Nagibom upravljani unos teksta za mobilne naprave sa zaslonom osjetljivim na dodir : završni rad - Dumančić, Filip (F. Dumančić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je stvaranje nagibom upravljani unos teksta za mobilne naprave sa zaslonom osjetljivim na dodir. Tipkovnica omogućuje korisnicima s motoričkim ili sličnim poteškoćama unos teksta pomoću uzastopnog zakretanja mobilnog uređaja. Ovaj rad prati izradu same tipkovnice te opisuje strukturu, odabir senzora i razmještaj tipki na tipkovnici. Nakon izrade, proveden je eksperiment na osmorici ispitanika za tipkovnicu upravljanu nagibom te standardnu tipkovnicu QWERTZ. Rezultati eksperimenta su pokazali da je tipkovnica upravljana nagibom znatno sporija od standardne tipkovnice QWERTZ. Nakon samog eksperimenta proveden je upitnik skale upotrebljivosti sustava u kojem su se ispitanici izjasnili da se ne slažu s tvrdnjom da bi koristili tipkovnicu često. U prilogu rada je dodan dio koda koji je korišten pri izradi tipkovnice.