Ubrzavanje rješavanja 2D Poissonove jednadžbe u hibridnom CPU-GPU računskom okruženju : diplomski rad - Glavan, Marko (M. Glavan, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu je napravljen pregled metoda za ubrzavanje računanja 2D Poissonove jednadžbe u CPU, GPU te hibridnom CPU-GPU okruženju, te su napravljene implementacije i uspoređena trajanja izvođenja u MATLAB-u, korištenjem numeričkih biblioteka BLAS i LAPACK u C-u, te na GPU-u korištenjem C CUDA-e. Analiza je provedena na silicijskom MOSFET-u s dvije upravljačke elektrode. Poissonova jednadžba je riješena metodom konačnih razlika sa koracima diskretizacije veličine svega 0,1 nm, što je u slučaju najvećeg tranzistora dalo mrežu od 27300 točaka. Utvrđeno je da MATLAB nije pogodan za rješavanje problema ove veličine. CUDA sparse implementacija postiže ubrzanje od 27 puta u usporedbi sa MATLAB dense implementacijom, odnosno 21 puta u usporedbi sa MATLAB sparse implementacijom.