Računalna detekcija fibrilacije atrija zasnovana na srčanom ritmu : završni rad - Grotić, Marta (M. Grotić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Fibrilacija atrija ozbiljna je i česta srčana aritmija koja je povezana s brzim i nepravilnim srčanim ritmom. Moguće ju je dijagnosticirati na temelju elektrokardiograma. Na EKG-u se manifestira nepravilnim ritmom srca, odsutnosti P-vala i prisutnosti F-valova. Jedan od načina detektiranja prisutnosti fibrilacije atrija je analiziranje nepravilnosti srčanog ritma koje se očituje u skraćivanju RR intervala. Kako bi se analizirali RR intervali potrebno ih je prvo izračunati. Prvi korak je pronalazak R zubaca u signalu EKG-a. Za to se koristi Elgendi algoritam. Nakon pronalaska R zubaca sljedeći korak je izračun RR intervala koji se potom koriste za računanje parametara koji opisuju ritam srca. Analizom tih parametara moguće je utvrditi da li je u promatranom signalu EKG-a prisutna fibrilacija atrija ili nije.