Optimizacija parametara GPS napada temeljena na evolucijskim algoritmima : završni rad - Žužul, Ante (A. Žužul, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Civilni GPS osjetljiv je na napade lažiranjem signala. Lažiranje jedne lokacije vrlo je jednostavno ostvarivo jer se problem svodi na rješavanje sustava četiri jednadžbe s četiri nepoznanice. Lažiranje više lokacija također je izvedivo, ali je dosta kompliciranije i može se dodatno otežati dodavanjem prijemnika koje treba zavarati. Evolucijski i imunološki algoritmi, optimizacijski su mehanizmi kojima se mogu ispitati mogućnosti lažiranja GPS signala. Lažiranje jedne lokacije je uspješno provedeno, dok je lažiranje dvije lokacije rezultiralo malim pogreškama. Najboljim se pokazao Clonal Selection Algorithm koji pripada imunološkim algoritmima. Stvarna implementacija bila bi mnogo zahtjevnija zbog potrebne dodatne sklopovske i programske podrške.