Implementacija jednokanalnog EKG pojačala : završni rad - Polondak, Kvirin (K. Polondak, 2019)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog Završnog rada napravljen je kratak pregled uređaja za mjerenje bioelektričkih potencijala u svrhu razumijevanja načina njihovog rada. Promatrane su osnovne karakteristike i način rada: EEG, EMG, ERG i EGG. Jednako tako analiziran je i EKG kako bi se odredilo koji su najbitniji zahtjevi kod projektiranja EKG pojačala. Dizajnirane su dvije tiskane pločice. Na prvoj tiskanoj pločici implementiran je analogni dio uređaja koji filtrira signal i pojačava ga kako bi bio pogodan za analogno digitalnu pretvorbu. Uređaj se sastoji od pretpojačala izvedenog sa instrumentacijskim pojačalom INA188, visokopropusnog RC filtra čiju je graničnu frekvenciju moguće podesiti na 0,5 ili 0,05 Hz. Niskopropusni filtar granične frekvencije 150 Hz. Filtar je realiziran korištenjem operacijskog pojačala OPA2277. Istim pojačalom realizirana su dva neinvertirajuća pojačala ukupnog pojačanja 200. Ukupno pojačanje EKG pojačala je 1000 puta. Uz to na prvoj tiskanoj pločici implementiran je „sklop za pogon desne noge“ čija je uloga otklanjanje istosmjernih smetnji. Na drugoj tiskanoj pločici implementirana je analogno digitalna pretvorba korištenjem jednokanalnog analogno digitalnog pretvornika ADS1251. Tiskane pločice jednakih su dimenzija 40 x 42 mm. Izlazni signal dovodi se na računalo gdje je proveden prikaz podataka u programskom okruženju MATLAB. Ključne riječi: srce, EKG pojačalo, tiskana pločica, sklop za pogon desne noge, analogno digitalna pretvorba