Decentralizirana platforma za nagrađivanje nezavisnog stvaralaštva temeljena na kriptovaluti Nano : diplomski rad - Šimunić, Toma (T. Šimunić, 2019)
Sažetak na hrvatskom: Platforme za nagrad¯ivanje nezavisnog stvaralaštva nude korisnicima financiranje u zamjenu za sadržaj. Te platforme prihva´caju konvencionalne valute ili kriptovalute i koriste razliˇcite poslovne modele. Obrada transakcija izvršenih konvencionalnim kriptovalutama ne dozvoljava korisniku da prima valutu bez posrednika, što poskupljuje izvršavanje transakcije. Kriptovalute koje omogu´cuju adrese sa više potpisa omoguc´avaju da korisnik u svakom trenutku obrade transakcije surad¯uje sa obrad¯iva ´cem te na taj naˇcin zadržava kontrolu nad sredstvima. Kriptovaluta Nano omogu´cava skalabilne, brze i besplatne transakcije te je zbog toga dobar kandidat za korištenje u web trgovinama. Podrška za adrese sa više potpisa za Nano ˇcvor je planirana u skoroj budu´cnosti. Platforma Nano Bazzar, napravljena u sklopu ovog rada, je platforma koja daje trgovcima uslugu prezentacije nezavisnog stvaralaštva i procesiranja transakcija.